top of page

פוסטים קרובים

האם אנו יכולים לדעת את שאיננו יודעים שאיננו יודעים?

עיבוד הרגש - התחום המוזנח של השכל

הזמנה להתנסות בהפתעה בסיסית

משהו בסיסי משתנה לאחרונה. יותר ויותר לקוחות עסקיים שלנו מתחילים להתעניין בשאלה מהי 'הפתעה בסיסית' וכיצד מתגוננים בפניה?


בניגוד לסוג ההפתעות שאנו מורגלים להן – 'ההפתעות המצביות', הנובעות  מכשלים באיסוף המידע, ניתוחו או הפצתו, 'ההפתעה הבסיסית' היא הפתעה החושפת מערכת תפיסתית ומודל פעולה לא תואמים  לפירוש המציאות ולהתמודדות עמה.


אני חוקר את תופעת 'ההפתעה הבסיסית' מזה שנים ארוכות ועוקב אחר התפתחות המודעות לתופעה זו. 'הפתעה בסיסית' הייתה שנים רבות נושא  אזוטרי שעניין בעיקר מומחי מודיעין ואנשי צבא  מתחיל. בשנים האחרונות הנושא התחיל לצבור עוצמה של התעניינות רחבה. 


'ההפתעה הבסיסית' של קריסת הכלכלה העולמית ב- 2008 חשפה את התופעה הזו ואת חשיבותה לקהל הרחב. בעקבותיה נכתבו כמה ספרים שזכו לתפוצה רחבה שעסקו בתופעה זו, גם אם כינו אותה בשמות משלהם. יתכן וחלקכם כבר נחשפתם לכך, לדוגמא בספרו של נאסים טאלב  'הברבור השחור'.


אנו מודעים עתה יותר מאי פעם עד כמה כולנו פגיעים  לתופעת 'ההפתעה הבסיסית', ועד כמה מנהיגי העולם, הממשלות, הארגונים הבינלאומיים והחברות העסקיות חשופים לתופעה זו מבלי שיש לנו כלים מתאימים להתמודד עמה.  

 

החשיבות שיש להתמודדות אפקטיבית יותר עם תופעת 'הפתעות בסיסיות' אינה נובעת רק בכך שהתמודדות זו תאפשר לנו לשפר את יכולת ההתראה על התקרבותה של הפתעה בסיסית, ולשפר את התגובה לה כאשר היא לא נמנעה. החשיבות בשיפור יכולות ההתמודדות שלנו עם תופעה זו נובעת גם מכך  ש'ההפתעות הבסיסיות' ממלאות תפקיד חשוב בהתקדמות האנושית -היא יכולה לעורר תהליכים של 'למידה בסיסית' פורצת דרך. מבחינה זו, ניתן לומר כי ההתקדמות האנושית מתרחשת במידה רבה דרך 'הפתעות בסיסיות'. 


לכל אורך ההיסטוריה האנושית בני האדם הופתעו בסיסית והניסיון הראה כי בסופו של דבר הם הצליחו להתמודד עם התופעה ומצאו פתרונות חדשים להתמודדות רלוונטית עם האתגרים שהסביבה המפתיעה החדשה העמידה בפניהם. השאלה היא רק כמה זמן נמשך התהליך ומה הם מחיריו. שאלה זו הופכת אקוטית בתקופתנו, שכן מתרחשים עתה שינויים בסיסים מהירים ביותר בכל תחומי חיינו שיוצרים 'שינויים שוברי מבנה' (Disruptive Changes) של המערכות התפיסתיות שלנו.


אנו ב'פרקסיס' חוקרים  ועוסקים בשאלות אלה באינטנסיביות רבה. 'פרקסיס' מתמקדת בעיקר בסיוע לארגונים בכל הממדים הנחוצים להתמודדות עם תופעת 'ההפתעה הבסיסית'.


במסגרת פעילות זו 'פרקסיס' חקרה, וממשיכה לחקור, את אותם  כישורים קוגניטיביים טבעיים שיש לנו כבני אנוש, להתמודדות עם מטלות ההפתעה הבסיסית והלמידה הבסיסית מחדש.

בהמשך פוסט זה אני רוצה לעשות לכם הכרות ראשונית עם אותם כישורים אינטלקטואליים שנחוצים לתהליכים אלה על מנת שיהיה לכם מושג על מצבכם האישי ביחס ליכולות הנדרשות להתמודדות עם תופעת 'ההפתעה הבסיסית' ו'הלמידה הבסיסית'.


ישנן שלושה כישורים אינטלקטואליים (intellectual virtues ) עיקריים הנחוצים להתמודדות מועילה עם תופעת 'ההפתעה הבסיסית'. אלה כישורים בחבויים בכל אחד מאיתנו:
ראשית, הכושר להבחין באמצעות חווית הרגש  שלנו את מה שאיננו מבינים עדיין ב"שכל". חווית רגש זו יוצרת מצב תודעתי של 'הבנה סמויה' והבנות סמויות כאלה מסייעות לנו להבחין בשינויים הבסיסיים המתרחשים בסביבה, כשאין לנו עדיין מודלים לפירושם. 


אלו 'תובנות סמויות' משום שאינן תואמות  את 'מסגורי החשיבה' שלנו. זהו הרעיון שאת חשיבותו ניסיתי להסביר במילים "שכליות" בפוסט 'כיצד אנו יכולים  יכול לדעת את מה שאיננו יודעים שאיננו יודעים?' ולאפשר לכם לחוות אותו בפוסט 'עיבוד רגש' – התחום המוזנח של "השכל"'.


הכישורים שלכם להבחין באמצעות הרגש
 יאפשרו לכם ללמד את עצמכם להיות ציידי הפתעות. חפשו את ההפתעה בכל מקום. היא נמצאת לא רק באירועים הדרמטיים, היא מצויה נסתרת בכל מקום בחיי היומיום שלנו ובכל אשר תלכו. אתם לא מבחינים בה מאחר והיא נמצאת מעבר למסגור התפיסתי שלכם. חפשו אותה ונסו לטעום את טעמה.


מערך הכישורים השני הנחוץ לנו הוא מערך הכישורים באמצעותם אנו יכולים לשנות את  מסגורי החשיבה שלנו – ה Reframing. 'מסגור חשיבתי' (שקרוי גם Mind Set)  הוא מעין סכמה מובנית במוחנו של אמונות וערכים שאנו נוהגים לעשות בהם שימוש כאשר אנו מייחסים הבנה לדברים, מבלי לשאול על תקפותם.


החשיבה דרך מערכים ממוסגרים כאלה היא מאוד יעילה וחשובה בתפקוד היומיומי שלנו, אולם אם ברצונכם לפתח תפיסות וידע חדשים על מנת לפעול על מה שהוא בשלב זה בבחינת "אני מבין משהו שאיני יודע אותו", יהיה עליכם גם ללמוד להפשיר את 'המסגור החשיבתי' שלכם על מנת לשנותו בצורה שתתאים יותר לפירוש ההתהוות החדשה בסביבת הפעולה והעניין שלכם. 
הצעד הראשון בתהליך זה הוא להמשיג את משמעות הפער שהבחנתם בו בין מה שאתם חשים בו ובין מה שאתם "יודעים" מתוך 'המסגור החשיבתי' שלכם. 



היכולת להפשיר 'מסגור חשיבתי'  אינה דבר קל כלל וכלל,  שכן המשותף לכל מסגרות אלה הוא כוח ההתנגדות שלהן לכל חידוש הנוגד את הגיונן. כל אחד ממרכיביהן קשור ברכיבים האחרים של המסגור התפיסתי, בהיגיון משלים משותף, וכל ניסיון להעלות נימוק שנובע מהיגיון שמחוץ ל'מסגור התפיסתי' מותקף במלוא עוצמת הלכידות של המסגור בכללותו. מבנה זה מעניק למסגור עוצמה רבה של התנגדות לכל שינוי. על כן, מושג מפרש חדש בודד אינו יכול לשנות  'מסגור תפיסתי' קיים.


תוכלו להפשיר ולשנות את  'המסגור התפיסתי' רק דרך תהליך ממושך שבמהלכו תבחנו את המושג החדש שפיתחתם בהקשרים נוספים שיחשפו גם הם דברים נוספים שהם בבחינת "אני מבין משהו שאיני יודע אותו" וגם אותם יהיה עליכם להמשיג, עד להפשרה ושינוי 'המסגור התפיסתי' הקיים בכללותו.


להשגת מטרה זו תצטרכו להפעיל את מערך הכישורים השלישי הנדרש להתמודדות עם תופעת 'ההפתעה הבסיסית', מערך כישורי ה'התמרה'. גם כאן עלי להדגיש כי לכולכם יש את הכישורים הנחוצים לכך. אלה הם אותם הכישורים אותם תיארתי בקצרה בפוסט 'מפתח הגנבים' של התבונה. 


בהתחלה תהיה הפעלת כישורים אלה קשה, כמו כל התחלה. אך התגמול שווה את המאמץ. הסוד הוא התמדה ותרגול ושוב תרגול. אם תתמידו בכך תגלו שזה לא רק משחרר ומקפיץ את  מחשבתכם אל מחוץ "לקופסא", אלא גם מאוד מהנה ונותן משמעות חדשה ל'אני' שלכם. 

מה דעתכם?, האם תהיו מוכנים להתנסות בכך?

bottom of page